Dan zdravja v Vipavi

  • 12.07.2019
  • Dan zdravja v Vipavi

    V četrtek, 6.6.2019, je Center za krepitev zdravja (ZD Ajdovščina) na Glavnem trgu v Vipavi organiziral Dan zdravja. V dopoldanskem času so program za otroke in mladostnike obiskali številni vrtčevski otroci in šolarji iz bližnjih osnovnih šol.

    Preizkusili so se na poligonu z alkoholnimi očali, imeli sebi prilagojeno vadbo ter praktično delavnico o vsebnosti sladkorja v hrani. Poleg tega, so otroci in mladostniki spoznali veliko pomembnih informacij o varni rabi interneta (Safe.si), nevarnostih klopa in varni poti (zavarovalnica Triglav). Obisk so zaključili z ogledom gasilskega vozila, ki je še posebej pri mlajših pustil poseben vtis.

    Po krajšem premoru, se je Glavni trg preoblekel v aktivnosti namenjene odraslim, ki so vse do 18.30h številčno obiskali progam. Začeli so s telovadbo, ki jo je vodila Šola zdravja Vipava, nadaljevali pa na meritvah holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, ki so jih opravljale diplomirane medicinske sestre ZD Ajdovščina. Društvo za srce Primorske je opravljalo meritve EKG, na analizatorju telesne mase pa so obiskovalci pridobili podrobno analizo svojega telesa. Na stojnicah so našli številne uporabne informacije o preventivnih programih ZORA, DORA in SVIT, ter sodelovali v igri »kolo sreče SOPA«, kjer so si s pravilnim odgovorom na vprašanja o odgovornem pitju alkohola prislužili praktično nagrado. Obiskovalci so z nekaj preizkusi lahko ocenili svojo telesno pripravljenost, kar je marsikdo med njimi tudi izkoristil. Z gospo Danico Gračan Jevtič so se naučili izdelati domačo kremo za sončenje, strokovnjaki iz Centra za krepitev zdravja in zdravnica pa so jim bili na voljo za individualne posvete. Med drugimi, so se na Dnevu zdravja predstavili društvo Pluton ter Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo z modelom pljuč.

    Dogodek je s pestrim programom pritegnil številne domačine, nudil pomembne informacije in obiskovalce izzval, da se preizkusijo na različnih testiranjih.

    Otroci na poligonu

    Predstavitev količin sladkorja v prehrani

    Cirius ob napihljivem črevesju Svit-a

    Telovadba

    Sledite nam na Facebooku