Vzgoja za ustno zdravje v lokalni skupnosti

Bolezni v ustni votlini so tesno povezane z načinom življenja posameznika. Raziskave so pokazale povezavo ustnega zdravja z boleznimi srca, sladkorno boleznijo in zapleti med nosečnostjo. Pomemben del zdravega življenjskega sloga je tudi dosledna skrb za ustno higieno in udeleževanje zobozdravstvenih pregledov. Skrb za ustno zdravje je torej vseživljenjska obveza posameznika, ki želi živeti zdravo in polno življenje. S skrbjo za zdravo ustno votlino skrbimo tudi za boljšo splošno zdravje in boljšo kakovost življenja.

V zavedanju pomembnosti vzgoje za ustno zdravje, še posebno, ker narašča število obolelih s paradontalno boleznijo, smo se v Zdravstvenem domu Ajdovščina odločili ponuditi vsebine s področja ustnega zdravja tudi za odraslo populacijo.

Nudimo različne aktivnosti (predavanja, aktivno poučevanje, projekti ...) glede na potrebe v lokalni skupnosti, potrebe društev in delovnih organizacij ter ob različnih svetovnih dnevih.

Namen je informiranje občanov občine Ajdovščina in Vipava o sodobnih pristopih in ukrepih na področju ustnega zdravja.

ODRASLI

VSEBINA

DEJAVNOST

CILJI

ZDRAVA USTA,
ZDRAVO TELO

  • predavanje ob projekciji
  • kontrola čistoče zob s testnimi tabletami za obarvanje zobnih oblog
  • delavnica pravilne ustne higiene
  • sodelovanje na dnevih zdravja

Udeleženec spozna termine zobni plak, zobni kamen, gingvigitis in paradontalna bolezen ter vpliv bolezni obzobnih tkih na zdravje celotnega telesa.

Udeleženec spozna pravilne pripomočke za ustno higieno (in higieno protetičnih nadomestkov) ter pravilno tehniko umivanja zob in dlesni (in protetičnih nadomestkov).

Udeleženec spozna pomen zdrave prehrane, gibanjain rednega obiskovanja zobozdravnika.

Udeleženec spozna vpliv dejavnikov tveganja na ustno zdravje.

Udeleženec so seznani s prvo pomočjo ob poškodbi zob,s kislinsko erozijo z beljenjem zob, zalivkami, protetiko.

Seznanjenost z osnovnimi izrazi v zobozdravstvu in pravicami v zobozdravstvu.

Sledite nam na Facebooku