Družinska obravnava za zdrav življenjski slog

Delavnica Družinska obravnava za zdrav življenjski slog (DOZŽS) se izvaja v sklopu aktivnosti Centra za krepitev zdravja (CKZ) za otroke, mladostnike in njihove starše, skladno s Programom ZDAJ.

Namenjena je obravnavi čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov ter njihovih staršev ter otrok z zmanjšano telesno zmogljivostjo na primarni ravni zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov v Sloveniji.

V obravnavo se lahko vključijo otroci, ki so bili na preventivnem pregledu (v 4. in 6. razredu) prepoznani kot ogroženi, in njihovi starši. V tem primeru jih pediater, ob strinjanju staršev, usmeri na individualni pregled k pediatru, ki je vključen v izvedbo delavnice DOZŽS, kjer jih motivira za vključitev v delavnico ali jim individualno svetuje. V kolikor se družina odloči za sodelovanje v delavnici, sledi skupinski del intervencije, ki je sestavljen iz:

  • timskih obravnav otroka in družine,
  • uvodne delavnice,
  • 10 skupinskih srečanj, ki jih vodijo dietetik, psiholog in kineziolog in
  • zaključne delavnice.

Poleg skupinskih srečanj se družina lahko udeleži tudi individualnih posvetov pri izvajalcih delavnice.

V skupinski delavnici in individualnih svetovanjih se otroci, predvsem pa njihovi starši seznanijo o pomenu zdravega življenjskega sloga in krepitve zdravja otroka in družine z namenom zmanjšanja tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni ter izboljšanja kakovosti življenja. Izvajalci delavnice skozi srečanja spodbujajo in motivirajo otroke in njihove družine k spremembi družinskega sloga, jim nudijo strokovne informacije, jih naučijo veščin ter nudijo pomoč pri spremembi življenjskega sloga družine ter dolgotrajnemu vzdrževanju zdravega življenjskega sloga.

Po zaključku delavnice sledi enoletni vzdrževalni program, ki obsega kontrolne preglede pri pediatru, timsko obravnavo otroka in družine ter en individualni posvet pri psihologu, kineziologu in dietetiku.

Kliknite za ogled kontakta in delovnega časa dispanzerja za šolarje in mladino.

Sledite nam na Facebooku