VZGOJA ZA USTNO ZDRAVJE V ZDRAVSTVENEM DOMU AJDOVŠČINA

  • 05.10.2021
  • Vzgoja za ustno zdravje lahko poteka na različne načine, zato smo Davida Lična in Polono Kunaver Ličen iz Lične hiše prosili, da nam porišeta čakalnico pred otroško zobno ordinacijo Silvane Bizjak, dr. dent. med. Skupaj z otroki iz delavnic Lične hiše je nastala čudovita zgodbica, ki otroke s pomočjo zobne miške in ostalih živalic vzgaja o pomenu ustnega zdravja. Ob tem je nastala tudi ideja, kako bi otroke spodbudili k prenehanju sesanja dude. Zobna miška je zato izdelala posebno škatlico, v katero bodo lahko otroci odvrgli dude, ta pa jih bo nato nagradila z majhnim darilcem.

    Vse se začne že v šoli za bodoče starše, s predavanjem "skrb za ustno zdravje v nosečnosti in prvih letih otrokovega življenja". Nadaljuje se ob obiskih novorojenčka in dojenčka patronažne medicinske ter preventivnih pregledih dojenčka in predšolskega otroka. Pomemben je zgodnji obisk otroka in njegovih staršev pri otroškem zobozdravniku. Triletniki so vsi povabljeni na pregled k regijski pedontologinji v Novo Gorico. V predšolskem obdobju potekajo redni pregledi pri zobozdravniku. V Zdravstvenem domu Ajdovščina te preglede opravlja pet zobozdravnic. Diplomirana medicinska sestra v zobozdravstveni vzgoji in preventivi, pa izvaja vzgojo za ustno zdravje v vrtcih ter individualno v kabinetu za ustno higieno. Vzgoja za ustno zdravje se nadaljuje v šolsko obdobje ob sistematskih pregledih, pregledih pri zobozdravnicah ter v okviru zobozdravstvene vzgoje in preventive v osnovnih in srednjih šolah. Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki smo ga izvajali dvaintrideset let, je v času epidemije začasno ustavljeno. Prav tako so zaustavljeni mesečni  preventivni premazi otroških zob po šolah. Trenutno zobozdravstvena vzgoja na šolah poteka v obliki demonstracije, predavanj v vrtcih ter šolah in individualnih obravnav v kabinetu za ustno higieno.

    Zobozdravniki ugotavljajo, da se je zaradi skoraj dveletne prekinitve tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani ustna higiena zelo poslabšala. Zato apeliramo na starše, da spodbujajo svoje otroke, naj si redno in temeljito ščetkajo zobe dvakrat dnevno. Otrokom naj pomagajo pri umivanju zob vsaj do osmega leta starosti. Uspešnost ščetkanja zob lahko pri otroku preverijo z testno tabletko za kontrolo čistoče zob, ki jo kupijo v lekarni (za otroke je dovolj že ¼ tabletke). Otrok naj uporablja kvalitetno ščetko in zobno pasto s fluoridi. Nujno potrebni so redni pregledi pri zobozdravniku, ki bo otroka, če bo potrebno, napotil k ortodontu.

    V ZD Ajdovščina se zavedamo pomena preventive, zato smo s sredstvi, ki smo jih dobili za center za krepitev zdravja, v okviru katerega poteka tudi vzgoja za ustno zdravje otrok in mladostnikov, izdali knjižico ZDRAVI ZOBJE OB ZDRAVI PREHRANI, ki jo dobijo vsi prvošolčki. Knjižica bo otroke spremljala do zaključka osnovne šole. Za ilustracije in oblikovanje je zaslužna Anuša Blaško, učiteljica likovnega pouka na OŠ Šturje. Glavna junaka sta JA«BUČKA« in KOREN«JAKEC«, ki rasteta skupaj s šolarji. Njihov avtor je Matej Avbar. Lektorica knjižice je Irena Šinkovec.

    Zahvaljujemo se Lični hiši za pravljično in poučno poslikano čakalnico. Veselimo se nadaljnega sodelovanja, saj imamo še veliko idej, kako bi skupaj še izboljšali in ohranjali ustno zdravje naših otrok. Zahvala gre tudi vsem vrtcem in šolam, ki imajo pomembno vlogo pri vzgoji za zdravje. Starše otrok pa prosimo, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, še posebno v teh časih. Naj s svojim zgledom motivirajo in spodbujajo otroke v skrbi za njihovo zdravje. Skupna naloga vseh nas pa je, da otroke vzgojimo v zdrave, odgovorne, spoštljive in delovne odrasle.

    Damjana Marc, dipl. m. s.

    Sledite nam na Facebooku