12. MAJ: MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER

  • 12.05.2022
  • Letošnji mednarodni dan medicinskih sester poteka pod geslom "Medicinske sestre: glas za vse nas in za zdravje po svetu."

    12. maj je mednarodni dan medicinskih sester. Na ta dan, leta 1820, se je rodila britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester. Odpovedala se je bogatemu in udobnemu življenju in se odločila za poklic medicinske sestre, čeprav je bil le-ta v tistem času neugleden. Delo medicinske sestre je opravljala v krimski vojni (1854–1855), od koder je v svojih poročilih poročala svetu o grozotah vojne in opozarjala na nujnost ustrezne medicinske pomoči, posebej zaradi neurejenih higienskih razmer v bolnišnicah. Kasneje je ustanovila šolo za medicinske sestre in babice in s tem pomembno prispevala k ugledu tega poklica ter tako postavila temelje izobraževanja v zdravstveni negi.

    O tem, kako poklic medicinske sestre izgleda skozi oči vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, si lahko preberete v spodnjem zapisu.

    Učencem se za ta zapis najlepše zahvaljujemo!

    Sledite nam na Facebooku