17. - 23. januar - EVROPSKI TEDEN PREPREČEVANJA RAKA MATERNIČNEGA VRATU

  • 04.02.2022
  • Okužbe s humanimi papilomavirusi (HPV) so najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Več kot polovica spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Kljub temu, da največkrat ne povzročajo težav, pa lahko okužbe z visoko rizičnimi HPV povzročajo različne vrste rakov. Lahko jim pripišemo skoraj 100 % raka materničnega vratu, povzročajo pa lahko tudi raka zadnjika, druge rake spolovil ter raka ustnega dela žrela pri moških in pri ženskah. Okužbe s HPV povzročajo tudi genitalne bradavice.

    Najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV in bolezni, ki jih povzročajo, je cepljenje.

    V šolskem letu 2021/22 se prvič v Sloveniji v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja poleg deklic proti HPV lahko cepijo tudi dečki, ki v šolskem letu 2021/22 obiskujejo 6. razred osnovne šole.

    Cepljenje dečkov je pomembno saj okužbe s HPV lahko tudi pri moških povzročajo genitalne bradavice in nekatere rake (raka zadnjika, penisa in ustnega dela žrela), poleg tega pa cepljenje dečkov posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja okužb s HPV in njihovih posledic pri ženskah.

    Vir:

    https://www.nijz.si/sl/evropski-teden-preprecevanja-raka-maternicnega-vratu-17-23-januar-2022

    https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/izjava-za-javnost-drzavnega-programa-zora-ob-evropskem-tednu-preprecevanja-raka-maternicnega-vratu-17-23-januar-2022

    Sledite nam na Facebooku