31. januar – DAN BREZ CIGARETE: DAN BREZ KAJENJA NAJ POSTANE ŽIVLJENJE BREZ KAJENJA

 • 31.01.2022
 • Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ko kadilce spodbudimo k opustitvi kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa pomeni pomembne dodatne koristi za zdravje. Ugotovljeno je, da kajenje negativno vpliva na zdravje pljuč in škoduje imunskemu odzivu v dihalnem sistemu, zaradi česar so kadilci bolj nagnjeni k okužbam.

  Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, svetujemo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji. Ves čas je dostopen brezplačen svetovalni telefonu za opuščanje kajenja 080 27 77, ki nudi tudi dalj časa trajajočo pomoč in podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi ob koncih tedna in praznikih, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Druga zdravila pa lahko na recept predpiše osebni zdravnik.

  Za prenehanje uporabe tobaka obstaja nešteto razlogov, a najboljše za naše zdravje je še vedno to, da do začetka kajenja sploh ne pride.

  Povzeto iz https://www.nijz.si/sl/31-januar-dan-brez-cigarete-dan-brez-kajenja-naj-postane-zivljenje-brez-kajenja-1

  Vabljeni v Center za krepitev zdravja Ajdovščina, kjer se lahko udeležite individualnega svetovanja za opuščanje kajenja ali skupinskega svetovanja za opuščanje kajenja. Za več informacij smo dosegljivi na tel. št.: (05) 93 43 171, 051 415 731, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja.

  Sledite nam na Facebooku