NOVA DELAVNICA: OBRAVNAVA OSEB Z DOLGOTRAJNIMI POSLEDICAMI COVIDA-19

 • 23.02.2022
 • Posledice covida-19 močno vplivajo na zdravje splošne populacije. Pri prebolelih osebah so se začeli kazati dolgotrajni – kronični simptomi med katerimi opažamo utrujenost, mišično oslabelost ter bolečine, pomanjkanje energije, možganska megla, glavobol, upad gibalnih sposobnosti, težave pri dihanju ter tiščanje v prsih, tesnoba, težave s telesno težo in še bi lahko naštevali. Da bi zmanjšali in obvladovali neposredne dolgotrajne posledice bolezni na zdravje in promocijo zdravega življenjskega sloga, smo v CKZ Ajdovščina pripravili delavnico s programom celostne obravnave za prebolele z dolgotrajnimi posledicami covida-19.

  V delavnico so vabljene osebe, pri katerih simptomi bolezni vztrajajo že 12 tednov in več. Po začetnem pregledu pri MEDICINSKI SESTRI sledi 8 srečanj s FIZIOTERAPEVTOM, KINEZIOLOGOM, PSIHOLOGOM in DIETETIKOM ter individualna svetovanja.  

  Cilji delavnice so s celostno obravnavo povrniti osebo v opravljanje dnevnih aktivnosti kot pred boleznijo, povrnitev v delovno okolje ter spodbuditi k samostojni aktivnosti za zdrav in aktiven življenjski slog. S skrbno načrtovano in individualno prilagojeno telesno vadbo s poudarkom na dihalnih vajah povrnemo gibalne sposobnosti. Na področju duševnega zdravja se posebno pozornost nameni utrujenosti, povečani tesnobi, težavam s spanjem in težavam na kognitivnem področju (možganska megla, težave s pozornostjo, težave s spominom in težave z izvršilnimi funkcijami). Na področju prehrane se oseba seznani s smernicami za energijsko in hranilno uravnotežene obroke ter s smernicami prehrane za krepitev imunskega sistema.

  Predviden datum začetka delavnice: MAREC 2022.

  Delavnici se lahko pridružite z napotitvijo osebnega zdravnika oz. referenčne ambulante ali s klicem na 05 93 43 171 ali 051 415 731 (Alenka Černe, dipl.m.s. vodja CKZ) ali preko spletne pošte ckz-vodja (pri) zd-ajdovscina (pika) si. Prav tako smo vam na voljo za dodatne informacije.

  Prisrčno vabljeni!

   

  Sledite nam na Facebooku