SKRB ZA USTNO ZDRAVJE MED DOPUSTOM IN POČITNICAMI

  • 17.06.2022
  • Zdravje ustne votline in zob je izjemno pomembno, saj se prebavna pot začne že v ustih. Ustno zdravje je namreč temeljni del splošnega zdravja. Seveda so ključni redni pregledi pri zobozdravniku, vendar lahko največ za ustno zdravje naredimo prav sami.

    Predstavili vam bomo nekaj aktualnih nasvetov za skrb za ustno zdravje, ko je pred vrati poletje in se odpravljamo na dopust oziroma na počitnice. Kljub poletni vročini in počitniškemu razpoloženju, si ne smemo vzeti oddiha od temeljite ustne higiene. Marsikdo ima prav zaradi poslabšanja ustne higiene med dopustom več težav z zobmi in dlesnimi. Ko smo od doma, smo stran od vsakodnevnega reda in rutine, zato moramo, ne glede kje smo, ustnemu zdravju posvečati enako pozornost kot običajno.

    Tako kot doma, upoštevajmo naslednja priporočila:

    • Zobe natančno ščetkajmo najmanj dvakrat na dan, z mehkejšo zobno ščetko in zobno pasto s fluoridi (0–2 let 1000 ppm, za riževo zrno; 2–6 let 1000 ppm, za grahovo zrno; od 6. leta dalje 1450 ppm, 1 cm, zobne paste po ščetkanju ne splaknemo).
    • Za čiščenje medzobnih prostorov uporabljamo zobno nitko ali medzobne ščetke (z zobno ščetko očistimo samo 70 %. Če hočemo, da bodo dlesni ostale zdrave, moramo nujno enkrat na dan očistiti tudi medzobne prostore).
    • Pripomočke za ustno higieno shranjujmo na suhem in čistem prostoru, po možnosti nekje pri roki tudi med potjo. Če potujemo z letalom, jih je dobro imeti v ročni prtljagi. Zobna pasta zaradi varnosti na letališčih ne sme biti v embalaži, večji od 100 ml. Etui ščetke naj bo zračen. Pametno je vzeti kakšen pripomoček na rezervo, odvisno od tega, kam potujemo.
    • Za ustno higieno vedno skrbimo s čistimi rokami. Če je voda iz pipe oporečna, uporabljamo prekuhano ali ustekleničeno vodo. V skrajnem primeru, ko si zob čez dan res ne moremo poščetkati, lahko uporabimo ustno vodo s fluoridi. Za silo si lahko pomagamo tudi z žvečilnim gumijem brez sladkorja, s xylitolom.
    • Če gremo na daljše potovanje, je dobro pred potovanjem obiskati zobozdravnika, še posebno, če je od zadnjega obiska minilo že več časa. Zelo neprijetno je med dopustom trpeti zaradi zobobola ali iskati zobozdravniško pomoč.
    • Ker se poleti zelo težko upremo sladoledu, sadnim sokovom in limonadam, je smiselno, da si po zaužitju temeljito splaknemo usta z vodo.
    • Uživajmo čim več sezonske zelenjave in sadja ter se odžejajmo z vodo.

    Kaj pa naši otroci?

    Tudi pri njih velja enako. Med počitnicami naj bodo enako dosledni kot sicer. Marsikdaj ni enostavno, vendar je izjemnega pomena, da skrbimo za njihovo ustno higieno že od izrasti prvega zoba. Kljub temu, da je v razvoju otroka pogosto, da v določenem obdobju ne pusti umivati zob, morajo biti starši glede ustne higiene vztrajni in dosledni.  Ne pozabimo: običajno okrog 6. leta, še pred izpadom mlečnih zob, izraste šestica, prvi stalni kočnik, ki potrebuje še posebno pozornost pri čiščenju. Otrok potrebuje pomoč staršev najmanj do 8. leta starosti, saj sam še nima dovolj ročnih spretnosti za temeljito ščetkanje. Potrebno je pričeti tudi s čim prejšnjim nitkanjem zob, še posebno pri tistih otrocih, ki imajo tesno stanje zob. Otroku bomo naredili veliko uslugo, če ga navadimo, da se odžeja z vodo in med obroki ne uživa sladkarij. Otroci morajo tudi poleti na redne kontrole k zobozdravniku.

    Ker so poškodbe zob poleti zaradi različnih aktivnosti pogostejše, moramo vedeti, kako ravnati v primeru poškodbe zob:

    Z dobro ustno higieno vsak dan, med delavniki, med dopustom, na počitnicah in doma bomo naredili nekaj dobrega zase in za otroka. Skrb za ustno zdravje naj postane rutina tudi med počitnicami, skupaj z rednimi pregledi pri zobozdravniku pa bomo ohranili zdrave zobe in obzobna tkiva.

    Lepe, zdrave in varne počitnice!

    Zdravstveni dom Ajdovščina, Zobozdravstvena preventiva

    Sledite nam na Facebooku