SPREGLEDANE IZGUBE: SOOČANJE Z NEPLODNOSTJO, PERINATALNO IZGUBO IN ROJSTVOM BOLNEGA OTROKA

  • 21.10.2022
  • V mesecu oktobru, ko obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, želimo še posebej osveščati o pomenu skrbi zase in za svoje počutje. Slogan letošnjega dne duševnega zdravja je: »V tvoji besedi je pomoč. Odkrit pogovor lahko reši življenje.« Na Centru za krepitev zdravja ZD Ajdovščina smo o moči besede za pomoč spregovorili na strokovnem predavanju Spregledane izgube: Soočanje z neplodnostjo, perinatalno izgubo in rojstvom bolnega otroka. Predavala je dr. Lucija Pavše, univ. dipl. psihologinja, specializantka klinične psihologije.

    S spregledanimi izgubami se v naši družbi vse pogosteje srečujemo, kljub temu pa se osebe, soočene s takšno situacijo, počutijo osamljene in nemočne. Soočajo se z različnimi občutki (jeza, razočaranje, izguba zaupanja, strah), (samo)obtožujočimi vprašanji in nerazumevanjem okolja. V želji in nemoči izgubljajo pozitivno samopodobo, načrte za prihodnost ter zaupanje vase in druge. Pogosto je na preizkušnji tudi partnerski odnos, saj se z izgubo sooča vsak na drugačen način.

    Tako neplodnost kot perinatalna izguba in rojstvo bolnega otroka pomenijo pomembno izgubo, ki se nadaljuje v proces žalovanja. Slednji poteka skozi različne faze,  posameznik pa skoznje različno hitro prehaja in jih doživlja. Ob sporočilu žalostne novice posameznik doživi najprej šok, sledi zanikanje, jeza, krivda, žalost, prilagajanje in reorganizacija ter sprejemanje. Bolečina ne izgine, s časom postane manj intenzivna in se z njo oseba nauči živeti.

    V procesu žalovanja ima zelo pomembno vlogo okolje, ki lahko stisko poglobi ali omili. Okolje naj ne zmanjšuje teže izgube z besedami kot so »saj sta še mlada, ne jočita, bodita močna, življenje gre naprej« in z izogibanjem stikom z žalujočimi. Nudi naj možnost izražanja vseh čustev in dopušča naj individualne posebnosti žalovanja znotraj družine ter podporo pri iskanju strokovnih virov pomoči.

    Zahvaljujemo se Patriciji Černigoj za glasbeni uvod ter predavateljici, ki je med udeleženci spregovorila o težki temi, s katero se srečujejo tako posamezniki kot tudi zdravstveni delavci.

    Zaposleni v Centru za krepitev zdravja

    Sledite nam na Facebooku